Potvrda o prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list, državljanstvo ili domovnica, lična karta, osobna iskaznica, potvrda o nekažnjavanju, potvrda bankovnog kredita, potvrda za kredit o stalnom zaposlenju, potvrda o početku ili prestanku radnog odnosa, dokaz o redovnom plaćanju stanarskih računa, dokaz o redovnom naplaćivanju PDV-a, krsni list i potvrda o krizmi, potvrda o plaćanju obaveza religijskoj zajednici, potvrda za Leasing novog automobil, ovjerena saobraćajna dozvola, postpaid ugovor sa telekomom za mobilnu mrežu, ugovor sa mobilnim operaterom za kućni internet i kabel priključak, vozačka dozvola, potvrda o uplaćenoj kazni povodom saobraćajnog prekršaja, potvrda o izvršenoj higijenskoj inspekciji u firmi, potvrda izvršenja deratizacije u stambenom naselju, CIPS prijava, potvrda o prikupljenim potpisima u okviru peticije, potpis na radni ugovor, potpis na raskid poslovnog ugovora, potpis na ugovoru za mjesečnu kartu graskog prijevoza, dokaz i kartica za članarinu u kulturno-umjetničkom društvu, potvrda kulturno-umjetničkog društva o nastupu na prethodnim festivalima u okviru apliciranja za novi kulturni projekat, plaketa grada, nagrada za dostignuća i potvrda o nagradi za dostignuća na nekom društvenom ili naučnom polju, potvrda o školovanju, ovjereni studentski indeks, diploma, prijevod diplome, potpis na potvrdi o osnovnom kapitalu prilikom osnivanja nove firme, potvrda o ispunjenim ISO standardima, viza za putovanje u neku državu, ovjerena kopija privatnih dokumenata i potvrda o plaćenom prijevodu ovjerenih dokumenata…

U okviru mog života u Njemačkoj, nedostaje mi još potvrda o ugovoru tzv. Deutschland Ticketa koji je mjesečna karta za sva prijevozna sredstva u državi Njemačkoj i mnogo povoljnija opcija u odnosu na obične dnevne karte ili drugi vid mjesečnih karata. Taj Ticket još nisam platio jer se ugovor potpisuje na mnogo duži vremenski period, ali su potrebne i dodatne potvrde za potpisivanje i raskid tog tipa ugovora. Razmišljajući o momentu kada je vrijeme za mjesečnu i godišnju pretplatu za Deutschland Ticket koji mogu koristiti širom Njemačke u svim oblicima javnog prijevoza, imam dovoljno vremena osvrnuti se na sve ostale oblike potvrda, ovjera, koje već posjedujem i za svaku pogledati politički kontekst koji se nadovezuje iz regije odakle dolazim.

Mnogo puta sam već trebao objasniti i potvrditi dodatno svoje porijeklo, često u privatnim razgovorima i skoro po pravilu uvijek ljudima sa porijeklom iz drugih država koji žive u Njemačkoj, strancima, turistima objasniti državljanstvo, objasniti bivšu Jugoslaviju, sadašnji “Ausweis” i “Reisepass” priložiti i objasniti jer su regionalnim i internacionalnim nacionalizmima toliko važne etikete i potvrde. U Njemačkoj i kod Nijemaca se, srećom, odavno razvio smisleni standard razmišljanja da je vlastita čovjekova vrijednost takva, kakva jeste, privatne prirode, ne kolektivna u pogledu na ime, prezime, pripadnost bilo koje vrste i porijeklo. Razmišljanje i odnos prema ljudima kakav, nažalost, mnogima internacionalno izostaje zbog raznolikih predrasuda.

Posjedujem potvrde o visokom obrazovanju, tu su dvije diplome sa dva različita fakulteta, potvrđene i prevedene na strane jezike, ali se opet nažalost tu i tamo, u našoj regiji i internacionalno, susrećem sa traženjem potvrda i pitanjima o nacionalnoj pripadnosti jer se u takve potvrde mnogo gleda.

U ovim kriznim vremenima, ali i za sav staložen doprinos, pristojan i dostojanstven pristup i velike napore na unutrašnjim međunacionalnim integracijama i internacionalnim politikama, unatrag mnogo godina, prema mom mišljenju je neko od političara iz Sarajeva već ranije zaslužio Nobelovu nagradu za mir balansirajući u svim zalaganjima između nominalnih istoka i zapada, sjevera i juga zajedno sa međunarodnom zajednicom, međutim, takvi napori izostanu kao nevidljivi u javnosti uslijed raznih medijskih propagandi. Još više vrijedi, naročito, za više političara iz Njemačke. Nikada iskazano oficijelno poštovanje prema svim naporima i tokovima njemačkih politika. Svaki dan u Njemačkoj svjedočim velikim zalaganjima visokih politika i običnih ljudi, protestima za bolji svijet, za mir u svijetu, za prava radnika i protiv svih oblika segregacije. Rijetko gdje kao u Njemačkoj, možda nigdje drugo na svijetu, stanovništvo nije tako raznoliko u radnom, jezičnom, nacionalnom, religijskom i svakom drugom kontekstu i svemu tome su prethodile jake i ozbiljne političke tendencije prema internacionalnoj multikulturalnosti i prihvatanju drugačijih ljudi, borbe protiv segregacija unatrag već desetljećima, ali realne pohvale i u pogledu nagrada za takve politike, tradicionalno izostaju, istovremeno mediji i filmska industrija tradicionalno prikazuju nerealnu sliku Njemačke, ili nikakvu sliku, osim ako postoje neke negativne vijesti.

Photo By Banksy

Iako je npr. Willy Brandt, nekadašnji njemački Kancelar, dobitnik Nobelove nagradu za mir, cjelokupnoj njemačkoj politici internacionalno i na unutarnjem planu, tradicionalno desetljećima najviše nedostaje ono što se na njemačkom jeziku naziva “Anerkennung” – priznanje, pohvale za rad i trud, umjesto bilo kakve pisane potvrde, ovjere, potpisane nagrade ili plakete koja je samo obični “Bescheinigung” – ovjerena pisana potvrda kojoj internacionalni mediji i političari svakako ne odaju kontekst priznanja za svaki pozitivan politički iskorak, trud i napor za bolje sutra.

Kontradiktorno je da tradicionalno različite internacionalne, političke i medijske, novinarske ideje, od Njemačke još jednom traže dodatnu potvrdu o tolerantnosti njemačkih političkih tokova i dodatno još jednu potvrdu koja je bezbroj puta već dokazana – koliko je Njemačka kvalitetno usmjerila unutarnju politiku prema strancima i internacionalne mirovne misije, umjesto u suprotnom smjeru, da se iskaže poštovanje i da se pohvale svi pozitivni politički tokovi Njemačke kao države; Anerkennung, priznanje i zahvalnost.
Ipak, u Njemačkoj živi više od 20 miliona stanovnika stranog porijekla, mnogi stranci, čak i ako su u međuvremenu Njemački državljani, još uvijek posmatraju negdje drugo u inostranstvu idejni oblik doma, umjesto da primijete koliko je Njemačka baš takva kakva jeste, kvalitetan izbor za mjesto gdje žive i izuzetak u odnosu na loše standarde širom svijeta u pogledu tolerancije i multikulturalnosti, odnosa prema drugačijima.

Oficijelno je Willy Brandt dobio Nobelovu nagradu za mir prije mnogo godina. Mnogo godina poslije, svi internacionalno uzimaju “zdravo za gotovo” koliko je njemačko političko društvo na unutarnjem planu pozitivno i tolerantno, što zaista jeste. To pohvaliti, mnogima pada teško. I zahvaliti se svim prethodnim političarima koji su tome doprinijeli. Sa naglaskom na bivšeg Bundeskanzelara Brandta.

Danke Willy Brandt!

Pitanje naravno vrijedi univerzalno, kada će se ljudima potvrditi, odati priznanje, realan znak zahvalnosti za sve što pozitivno rade kroz život, priznanje koje zaslužuju, u odnosu na mnogobrojne birokratske potvrde za koje je po običaju potrebna i finansijska nadoknada, a takve potvrde su u mnogim slučajevima samo dodatni dokaz političkih podjela i samo još jedno dodatno potvrđivanje internacionalnih političkih i društvenih, nelogičnih nerazumijevanja. Istorijske, povijesne potvrde za buduće generacije, koliko je, nažalost, svijet bio podijeljen.

U većini slučajeva, sve birokratske potvrde, potpisane ovjere u okviru ugovora ili dokumenata, vize i raznolike osobne iskaznice, samo dodatno potvrđuju internacionalni nedostatak osjećaja za pravilnijim međuljudskim odnosima, bez osvrtanja na bilo kakvu pozadinu kolektivne pripadnosti.
Potvrđuju opet i zašto se njemačko društvo trudi dodatno postaviti standarde da se ljudskim vrijednostima ne pridaju kolektivne oznake, kolektivni epiteti.

Zbog regionalnih i internacionalnih nacionalizama, nacionalističkih netrpeljivosti, nacionalističkih tendencioznih propagandi, od pitanja da li je Nikola Tesla bio Jugosloven, Amerikanac, Hrvat ili Srbin, TESLA u međuvremenu ima službenu potvrdu da je automobil!

U okviru traženja ovjerenih potvrda o porijeklima, kao produkt nacionalizama u regiji bivše Jugoslavije, u međuvremenu je TESLA potvrđen i ovjeren kao kvalitetan električni automobil.

Koje vama još birokratske potvrde traže, koje od vas još birokratske potvrde očekuju ili koje vam etikete lijepe radi dodatnog potvrđivanja i daljeg dokazivanja u životu?

Ukoliko ste ovaj tekst u potpunosti razumjeli, od mene imate priznanje da znate kvalitetno izabrati štivo koje ćete pročitati.

Goran Pandža, 03.02.2024 Njemačka

P.s. Danke Willy Brandt!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • https://radio.doc.ba/radio/8010/radio.mp3