Radna sedmica iza nas kroz prizmu redakcije portala jez.ba donosi pregled dešavanja koja su nam privlačila pažnju. Dok smo mi trošili energiju u raspravama, još jednu sedmicu nismo iskoristili da radimo na sebi, da se bavimo uzrocima i izvorima naših problema, i da kreiramo alternativu ovom oko nas. Ne govorimo ovdje da ne treba biti informisan, nego da ne treba plakati za prosutim mlijekom. Treba biti korak ispred vijesti, ne trčati za njima. 

Ponedjeljak 

Ubiše nas akcize na gorivo

Ova sedmica je krenula s nadom da će državni parlamentarci ipak smoći snage i olakšati svakodnevne muke običnih građana – makar simbolično! Ali, „ne lezi vraže“, kako narod veli, opetovano doživljavamo odsustvo svake empatije i suočavanja sa realnošću naših demokratski izabranih predstavnika. Međutim, kada se malo prisjetimo kako su donesene ove „garantne mjere“ za europsku kreditnu pomoć, onda ponašanje naših zastupnika ne iznenađuje (sjetimo se samo malo g-đe Zelenike).  

Uz radnike Solane Tuzla

Da je neoliberalni koncept upravljanja društvom surov – znamo, ali da ćemo do takve mjere srozati prava i opšte dostojanstvo radnika, ili danas popularno rečeno zaposlenika, nismo očekivali ni u snu. No, bez obzira na naše vizure, malo ko misli na radnike. Od njih su ruke digli čak i zakleti borci za radnička prava uokvireni u različite (kvazi)ljevičarske stranke i pokrete. I malo ko se želi zamjerati kapitalu, pa puštaju da radnici sami biju svoje bitke. Te bitke prati blijedu podrška politički determinisanih sindikalaca – čast izuzecima. Pružamo iskrenu podršku radnicima_cama tuzlanske Solane u nadi da će se izboriti za sebe i svoje radne drugove. Svjedočimo da stoje na braniku ovo malo preostale radničke časti!   

Kad Kentaki postane mjerilo

U BiH je razum odavno izgubio smisao. Svakodnevno svjedočimo takvim pojavama. Jedna od velikih pošasti „otvorenog“ društva su i mediji koji uz standardne apanaže sponzora objavljuju sve. I ono šta treba i, često, ono što je višak. Jedna info takvog sadržaja je i otvaranje novog objekta međunarodne kompanije u glavnom gradu, koja se bavi prodajom tzv. „fast fud“ ili od milja „đank fud“ proizvoda. Nigdje niko ni riječi o sve većem i izražajnijem zdravstvenom, a time i društvenom, problemu pretilosti. A mi, građani_ke, u redovima stojimo i čekamo da vlastitu djecu najedemo i napojimo raznoraznim po zdravlje štetnim materijama. I onda … drugi krivi!

Utorak

Pogubljeni u međunarodnim odnosima

Nekoliko vijesti iz rubrike međunarodni odnosi nas je sačekalo na početku sedmice. Pored informacije o odlasku premijera Kantona Sarajevo i predsjednika Naše stranke g. Edina Forte i njegove stranačke kolegice i federalne zastupnice g-đe Sabine Čudić na po svemu viđenom i „čujenom“ bespotrebnu višečasovu pustolovinu vlakom u ratom zahvaćenu Ukrajinu, na marginama Bledskog samita predsjednik Slovenije nastavlja sa svojom otvorenom inicijativom ubrzanog puta naše zemlje u europske integracije. Ovu informaciju, čini se u BiH malo ko ozbiljno shvata. Tj., ova Pahorova inicijativa je izgleda samo njemu interesantna, pa mu dođe ko agenda da se i njega čuje u rašomonijadi europske diplomatske defanzive. Koliko je nama Borut i njegova agenda bitna pokazuje i sljedeća informacija koja je imala za cilj da zabavi našu javnost, a tiče se ministrice spoljnih poslova g-đe Turković i zahtjeva njenih kolega i koalicionih partnera za njenom smjenom. Reklo bi se fino, neka, i treba, da svi skupa nismo već u predizbornoj kampanji. 

Ne može se disat

Na portalu jez.ba često problematiziramo stanje okoliša, posebno zagađenost zraka. Građani_ke čini se više i ne mare za informacije koje nam kako domaći tako i strani stručnjaci svako malo serviraju – a nisu za pohvalu, čak naprotiv! Zabrinjavaju zadnji izvještaji Human Rights Wach-a o stanju zraka u BiH, koji se samo nadovezuju na ranija istraživanj i alarme raznih organizacija – kao ono Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. u kojem je „ upozorila da je BiH najzagađenija zemlja u Evropi“. U tadašnjem izvještaju je navedeno da „zbog visokog stepena zagađenosti, BiH ima 231 umrlu osobu na 100 hiljada stanovnika“. Samo je pitanje do kada trpiti ovakvo zagađenje?! 

U sladu s ovim lijepo izgleda namjera povećanja energetskog efikasnosti studentskih paviljona u sarajevskom studenskom smještaju na Bjelavama.   

Srijeda

Voda je život

Izgleda da Bosanci i Hercegovci i dalje ne razumiju sintagmu „voda je život“ i to svakodnevno nastoje dokazati. Ako alarm za uzbunu nije to što je na najljepšem izvoru jedne rijeke, koja simbolizuje i sinonim je za cijelu državu, voda nije bakteriološki ispravna za piće, onda ne znam šta je?! 

Vrelo Bosne je odavno postalo mjesto izrazitog komunalnog nereda. Kada se uzmu i stalni pozivi zabrinutih da se planina Bjelašnica betonira i da je planinski ekosistem veoma krhak, s izravnim djelovanjem na kvalitetu vode u podnožju planine Igman, tj. Vrelu Bosne, ovakve informacije onda ne čude. Sada je pravo pitanje kako ovo stanje popraviti i da li je to uopšte moguće?! Spasimo što se spasiti da, dok ne bude prekasno.

p.s. ostaje žal za odlukama Federalnog parlamenta iz druge dekade ovog vijeka, gdje je planirana zaštita planine Bjelašnice i okolnih predjela, a koja se zbog interesa „politike“, tj. interesa pojedinaca iz lokalnih zajednica koje gravitiraju planini nikad nije ni desila. Mala je utjeha da neko ipak imao viziju razvoja. 

Hoće’l ta pravda

Kažu: „Pravda je spora ali dostižna“! Ako ništa, gospodin Memić nije odustao i dokazao je da samo upornost i iskren naum mogu polučiti dobre ishode. Pozdravljamo odluku Suda BiH da ozvaniče istragu o ubistvo mladog Dženana Memića. Bilo je i krajnje vrijeme za takvo što! Pratimo šta će se dešavati. Nadam se da ćem uskoro svjedočiti okončanju ovog procesa, te da ćemo imati buduće prvovoptužebe iza zasluženih rešetaka.

Četvrtak

Ima li đaka za novu školsku godinu

Krenula nova školska godina, negdje udžbenici džaba, negdje se načelnici našim parama hadžijaju i djecu časte knjigama i priborom, kao da nikad izbori neće doći. 

Malo je pravovaljanih reakcija i smislenih odgovora za sveprisutni problem odliva mozgova, koji, ako se uskoro obrazovanju cijelo društvo ne posveti, neće biti ni važno. Društvo je već atrofiralo, treba mu terapija.

A smiješno nam bilo kad je u Zenici osnovna škola u velikom gradskom naselju Blatuša postala područna škola, ili kad se u Olovu u osnovnu školu upisalo beznačajno malo đaka – prvaka, itd. E pa nije više smiješno…

By Slabovidi

Petak

Izbori! Ozvaničena kampanja… pojedine stranke nisu ni izašle iz kampanje … Mi se samo možemo nadati ta kampanja u kojoj jesmo već odavno neće biti nasilna. Želimo političke aktere pozvati da nam jasno prezentiraju programe svojih stranaka. Želimo da čujemo i vidimo kako će se Bosna i Hercegovina nositi sa zimom, inflacijom, nestašicama, energijom, vodom, zagađenjem, depopulacijom, korupcijom. To su teme koje želimo u javnom prostoru i oko njih želimo vidjeti nadmetanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • https://radio.doc.ba/radio/8010/radio.mp3