Sedmica iza nas kroz oči male ali odabrane redakcije portala jez.ba donosi pregled dešavanja koja su nam odvlačila pažnju. Dok smo mi trošili energiju u raspravama još jednu sedmicu nismo iskoristili da radimo na sebi, da se bavimo uzrocima i izvorima naših problema i da kreiramo alternativu ovom oko nas. Ne govorimo ovdje da ne treba biti informisan, nego da ne treba plakati za prosutim mlijekom. Treba biti korak ispred vijesti, a ne trčati za njima. 

Subota: Požar u Nacionalnom parku Sutjeska & Rudnik Ljubija

Da je drugačije zapitali bi se šta se to dešava. Zemlja koja ima najmanje Nacionalnih parkova po glavi stanovnika trebala bi da ih čuva kao zjenicu svoga oka. Ista stvar bi trebala biti i sa raspolaganjem resursa. No nije to baš tako, Nacionalnim rijetkim parkovima gazduju stranački kadrovi, a resursi se prodaju novo-osnovanim kompanijama bez ikakvih referenci. Kako se onda nadati drugačijem rezultatu od požara i propasti? Od ostalih vijesti izdvajamo tragičan pad malog aviona na Nišićkoj visoravni i lupetanja većine političkih aktera glede špekulacija o nametanju odluke Visokog predstavnika.

Nedjelja: Pošte RS-a kredit & poziv na proteste

Nije dovoljno 5,5 miliona KM da se održi likvidnost, Pošte RS-a su se dodatno zadužile za još 2 miliona kod komercijalnih banaka. Sve za stranačka radna mjesta, a stranačka radna mjesta ni za šta. Računica bi trebala biti jednostavna barem ekonomski. Narodu treba pošta, no treba li mu po ovolikoj cijeni? Svi ti kadrovi stranaka, svi ti direktori koji se množe sa tri opterećuju budžete, egzistenciju i budućnost svih nas koji još uvijek živimo ovdje. Pod hitno nam je potrebna reforma svih tih preduzeća, njihova racionalizacija u smislu broja zaposlenih i načina uprave. No gle čuda umjesto toga dan su stranke iskoristile da nas pozovu na protest. Naime zovu nas da se okupimo razni ljudi iako niti oni znaju zašto niti mi imamo pojma. Nekako liči nam ovo na onu antologijski rečenicu vojnika JNA koju parafraziramo „oni bi kao da se odcijepe, a mi im kao ne damo“. Svi pričaju o cenzusu od 3% iako su sami učinili sve da se taj procent poravna sa nulom.

Ponedeljak: Pala cijena goriva & protest u Sarajevu

Pad cijene na svjetskom tržištu donio je blago olakšanje u Bosni i Hercegovini. Cijena barela pada već skoro dvije sedmice i konačno se pad osjetio i kod nas. Znači ne nisu nikakve mjere niti jedne od 13 vlada nije ništa za narod i državu već mahom usporavanje kineske ali i europske ekonomije. Svi se sa pravom pitamo hoće li pad cijena goriva sada lančano uticati i na pad ostalih cijena ili će inspekcije opet naći izgovore za bogaćenje trgovaca. 

Druga jako bitna stvar koja je obilježila dan jesu protesti ispred OHR-a u Sarajevu. Mi to vidimo kao jedinstven početak predizborne kampanje u našoj zemlji, dok drugi vide okupljanje kao početak „buđenja naroda“. Sramotan je način na koji su politički špekulanti iskoristili sam trenutak jer u biti oni su ti koji se nisu bavili politikom zadnjih 30 godina već ličnom koristi i interesima stranaka. Zaista je tužno bilo vidjeti odsustvo političke pismenosti populacije koja je u ne malom broju izašla i podržala političke špekulante. Mislimo da kad bilo kakve proteste podržavaju SDA, SBB, NIP, SDP, NS, SPUS, IZ, Zelene Beretke i još mnogi drugi treba ozbiljno razmisliti o pojavljivanju na samim protestima kad su na njima kao frakcije prisutni klan Izetbegović & Co. 

Photo BY Zeka Rodžer

Od vijesti skoro pa nemoguće da se desi izdvajamo da je Federalna uprava za inspekcijske poslove, zatvorila  fabriku za preradu ribe „Žuvela-HB“ u Stocu te izdala i prekršajni nalog u visini od 5.500KM. Pozdravljamo odluku nadležne inspekcije ali pozivamo ih da istraju, a zakonodavca pozivamo da poveća kazne za barem 100 puta kako ne bi bilo isplativo prljati vodotoke i na taj način dovoditi u opasnost biljni i životinjski svijet i ugrožavati zdravlje populacije.

Utorak: Reakcije na protest i knjiženje imovine Sarajeva

Nismo mi jednom do sada pokazali potpunu političku nepismenost no ovo je neki novi nivo. Izgubili smo opet cijeli dan na ko je šta rekao, ko je kome oteo mikrofon, ko je galamio , a ko nije, ko je koga pozivao , a ko se nije odazvao. Politički cirkus ispred OHR-a se desio jer su se građani odazvali protestu u potpunom neznanju. Da nismo došli te da se okupila režimska raja samo to bi praktično pokazalo da je narativ 90 tih poražen ,sam od sebe na žalost ,ali bolje i tako nego nikako. 

Gungulu je super iskoristila gradonačelnica te je sa svojom rajom počela sa osiguravanjem sigurne egzistencije za sve zaposlene gradske administracije. Prvi put nakon agresije, Grad Sarajevo će imati uknjiženu imovinu, čime je osigurano postojanje Grada kao institucije, saopćila je  gradonačelnica Benjamina Karić.

Odlukom Gradskog vijeća danas smo učinili izuzetno važan korak koji predstavlja zakonit osnov za uknjižbu prava vlasništva zgrade DPO (ul. Hamdije Kreševljakovića 3) na Grad Sarajevo. Na ovaj način ne samo da ćemo osnažiti poziciju Grada Sarajeva, već ćemo po prvi put, kao institucija, imati svoju imovinu i pravo vlasništva na nekretnini u kojoj je sjedište Grada još od 1999. godine – kazala je Karić. Đavo je ovdje u detaljima jer gospođa Karić ne pominje pravni status grada i njegove nadležnosti što bi bio prvi korak u rješavanju nagomilanih problema. Ne to je potpuno nebitno i potencira se samo pravo vlasništva nad nekretninom. Tom logikom trebamo se bojati da ukoliko grad uknjiži na sebe i Vijećnicu u njoj nikad više neće biti nikakva čitaonica već samo salon za svadbe i možda šiša bar jer je to jedino isplativo.

Od vijesti sadako draga si mi izdvajamo apel Vijeća Ministara u kojem traže širu međunarodnu podršku u gašenju požara u Bosni i Hercegovini iz zemlje i vazduha. Što je uslijedilo nakon eskalacije požara u zemlji, naročito na području općine Posušje – Nacionalni park “Blidinje”, te područja Parka prirode “Sutjeska”. Ko zna da čita između redova ne mora se pitati gdje je prevencija požara, šta je problem sa upravljanjem otpadom, što su nam preča službena auta od vatrogasne operative i tehnike….? U ovakvoj ekstremnoj situaciji Bisera Turković bi i hurmama mogla gasiti požare u pauzama kišnih dova i molitvi. Za to vrijeme susjedi su otvorili Pelješki most, kažu nije iz inata pa da im vjerujemo. Ne zaboravimo tom prilikom da mostovi spajaju ljude i olakšavaju putovanja.

Od vijesti iz besvijesti izdvajamo otvorenje benzinske pumpe u prisustvu sedam sveštenih lica i jednog podebelog predsjednika države i stranke koja i uprkos tome narednih dana nije bila u funkciji.

Srijeda: Elektroprivreda HZHB(UZP), akcize na gorivo i nametnuta odluka

Gle čuda nisu se obratili HDZ-u SDA ili HNS-u već direktno Vladi FBiH saopštenjem ili zahtjevom sljedećeg sadržaja. „Molim da hitno donesete odluku da “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) Sarajevo sve svoje viškove električne energije u avgustu i septembru ponudi EPHZHB po tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH kao većinski vlasnik obje elektroprivrede, s odgodom plaćanja od najmanje 90 dana“.

Kome-čemu nama trebaju tri elektroprivrede, tri direktora, tri kabineta, tri sekretarice, tri službena auta samo za njih, a gdje su trodupli zaposlenici, servisna vozila, održavanje i šta sve ne? Umjesto da racionaliziramo mi samo dotiramo i finansiramo stranačke uhljebe, paralelna preduzeća i institucije. Možda smo trebali zamolit Schmidta da nam i to malo nametne…. Nekako u skladu sa ovim je i jednoglasno usvojena odluka o privremenom ukidanju akciza na 6 mjeseci uz mogućnost produženja odluke. Podržavamo odluku i glasanje no pitamo se šta je sa stvarno siromašnim ljudima koji nemaju ni za auta, a kamoli za goriva? Dodajemo ovom i prigovor na brzini procedura jer kiseli se ovo od marta, a treba da prođe još i amandmanski proceduru. U biti ko je čekao odluke mogao je skapat davno od gladi. Sama inicijativa pokazuje i nizak nivo znanja i aspiracija opozicije no „poklonjenom konju se u zube ne gleda“.

Gospodin Schmidt je donio odluku o tehnikalijama izbora i gle čuda skoro svi su mu čestitali danas dok su prethodnih pa i deset dana drvili, špekulisali i dezavuisali populaciju. Mi podržavamo odluke ali žalimo da ih nismo sposobni donijeti sami. Da zar je toliki problem donijeti „paket transparentnost“ i osigurati vjerodostojnost izbornog procesa? 

Od vijesti jeste li vi zaista normalni izdvajamo lupetanja B.I o robotima i prebrojavanjima ali i seksizme u Skupštini KS. Besprizorno je možda zbijati i šale na račun frajera koji je totalno izgubljen i vremenu i prostoru. Molimo suprugu pomenutog gospodina da izvrši prijeko potreban ljekarski pregled. Sa druge strane molimo Skupštinu KS da se uozbilji jer Sarajevo kao grad ili kao kanton kuburi sa 10000000 i 1 problemom. Gospodin Poturak nek vidi sa portirom ili neka se udubi u poslovnike.

Četvrtak: Kiša ugasila većinu požara & pucanje „trojke“ u opštini Centar

Kome trebaju kanaderi, vodeni traktori, vatrogasni kamioni, oprema ili bili šta? Mi definitivno smo avangarda na europskom kontinentu dok živimo u nekoj vrsti post demokratskog društva. Narušene institucije, nefunkcionalna javna uprava i odsustvo vladavine prava ne smeta kiši da ugasi požare. Pitamo se onda čemu skupo plaćeni ministri, funkcionere i direktori javnih preduzeća, čemu njihova auta i kome? Ukoliko izračunamo naime koliko je samo šume izgorilo u požarima mogle su šumarije i same kupiti kanader. Dok niko ni ne govori o uništenoj prirodi, narušenim staništima životinja i vremenu koje će biti potrebno da se sve to koliko toliko obnovi.  

Puca čuvena interesna koalicija u Sarajevu. Nama potpuno očekivano, možemo reći dobro su i izdržali. NIP i NS se međusobno optužuju da liče na SDA, no mi se bojimo da je u srži problema odsustvo dogovora o raspodjeli građevinskih parcela. Ne možemo reći da smo vidjeli veliki napredak u odnosu na SDA upravu no nadamo se samo da prepucavanja predizborna neće biti na štetu građana i građanki. Mislimo ovdje na opstrukcije pri odvozu smeća, košenju zelenih površina, mislimo na osnovne funkcije opštinskih i kantonalnih službi jer vidimo kakve su ulice Sarajeva.

Od vijesti nemojte da bude da Vam nismo rekli izdvajamo da je konačan broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/2023. godinu nakon prvog upisnog roka 468, od planiranih 995 što je tu negdje kao i na Sarajevskom Univerzitetu. No neka rektora, dekana, asistenata i ostalog osoblja biće već i studenata. Ukoliko i ne bude samo proglasimo zemljište Univerziteta za građevinsko i mirna Bosna.

vatrogasna vozila Jablanica

Petak: Presude u Sarajevu i moguć rast kamatnih stopa u komercijalnim bankama

Podsjećamo, Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora, Senad Trako na godinu i šest mjeseci a Nedžad Trako i Asim Sarajlić su oslobođeni optužbi. Od koga je malo je zaključujemo. Koruptivna djela traže drakonske kazne uz oduzimanje imovine kako bi obeshrabrile počinioce. Sve drugo je povlađivanje kriminalcima i kupovanje vremena. 

Sa druge strane dana je ono čime se niko ne bavi, šta će se desiti ukoliko porastu kametne stope i ukoliko to ugrozi solventnost građana i vraćanje kredita? Ko će se pojaviti kao garant, hoće li parlamenti i vijeća ministara opet razvlačiti odluke i do godinu dana? Šta će u tom slučaju biti sa kreditima, otplatom , rastom kamatne stope, imovinom dužnika….? Možda opet dove i molitve pomognu i onemoguće banke da građanima oduzmu imovinu, stanove, auta i šta sve ne.

Zaključak: 

U iščekivanju najavljene Odluke Gospodara zivota I smrti u “Dejtonluku” o izmjenama i dopunama pravila i procedura izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, svjedočili smo nizu dogadjaja za koje smo smatrali da će ih prethodno proživljeno staviti „ad acta“. Sve (polu)umne persone u ovom „tamnom vilajetu“ mogle su posvjedočiti, tokom ove ali i prošle cijele sedmice, a krenulo je (ne)sretnim bacanjem golubova “mira i pomirenja” nivou zatucanosti i zaglupljenosti masa od onih koji ih nominalno, neki bi rekli legitimno, predstavljaju. 

To je već u startu dovelo do izraženog polariziranja javnosti – rekli bi po ko zna koji put, i to o temama oko kojih velika većina stanovništva, ali i pseudo prvaka političke scene ne zna ništa. Razlozi za takvu neinformisanost su mnogobrojni, ali istaknućemo po nama ključan  nezainteresovanost! Naknadno kme kme pojedinih pseudo lidera, dovelo je samo do pregrupisavanja i intenzivnog navodnog ponovnog prebrojavanje “resursa” za potrebe nastupajućeg izbornog cirkusa.

I tako, digla se i kuka i motika u Gazi Husref Begovom šeheru na Visokog predstavnika, kojeg se ne tako davno (pamte to i djeca) pozivalo na “hitno djelovanje” – šta god to značilo. Čovjek djelovao, i pusti goluba. i opet, ne valja! Ne odgovara gradjanima/kama! Pa se dosjetiše pojedinke i pojedinci okupljeni u  „opoziciju“, ‘ajmo mi organizovat proteste, ali ono da ne budemo sami da se ne “isfuramo”, nego ćemo pozvati sve gradjanke i gradjane našeg grada, kantona, entiteta, države da nam se pridruže. i bi tako. Samo dođoše anamo oni i pokvariše im sijelo. Sve je možda moglo stat u narodnu pjesmu napisnu u dvanestercu da tema glavna bude sve za konstitutivnost, a konstitutivnost ni za šta, ili more Schmidte ne ori nam drumova.

Tog ponedjeljka vidjesmo ujedinjene navodne probosanske snage, vidjesmo sav jad i čemer politike koje nema. Vidjesmo čuvenog bosanskog neznanja, humora i samobitnosti. Ležerno u ljetnjem look-u, a bračni par uz pratnju odanih iz kartela, nasmijane i ogrnute u zastavu sa simbolima jednog tužnog prostora i vremena koje živimo. Vidjeli smo kasnije i prijeke poglede, čuli galamu,histeriju i mržnju koja se “odjednom” pojavi. Shvatismo opet da su nam Kroati mrski, Srblje ne volimo – nikako, a ni one krivovjerne Bošnje nisu ni za šta! Malobrojne gradjane koji tuamraju umorni niko nešto posebno i ne spomenu, osim u kontekstu 3%. O inflaciji, poskupljenjima, odseljavanju stanovništva ni mukajet.

Mi se kunemo da roboti biti nećemo !!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • https://radio.doc.ba/radio/8010/radio.mp3